فهرست مطالب

روابط خارجی - پیاپی 54 (تابستان 1401)

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 54 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • غلامعلی چگنی زاده*، حسین رضوی صفحات 1-32

    با استمرار خیزش چین و هند، دامنه رقابت این دو کشور به حوزه های منطقه ای سرایت کرده و دو دولت مقدمه تبدیل شدن به قدرت جهانی را کسب جایگاه قدرت برتر در آسیا تلقی می کنند. در حالی که آثار مناسبات هند و چین، غالبا به بررسی روابط آن‎ ها در پیوند با قدرت ‎های بزرگ مخصوصا ایالات‎ متحده می پردازند، موج نوین رقابت‎ های منطقه‎ ای هند و چین در عصر «ابتکارهای کلان اتصال»، کمتر مورد توجه قرار گرفته ‎است. مقاله حاضر با کاربست روش توصیفی-تبیینی، مناسبات هند و چین را خارج از سطح سیستمی قدرت، تحت تاثیر ابتکار کمربند-راه چین و مجموعه اقدامات موازنه ‎ای هند در سطح منطقه ‎ای مورد بررسی قرار داده ‏است. در پاسخ به این سوال که تاثیرات کمربند-راه بر مناسبات هند و چین طی 2022-2013 چیست، فرضیه مقاله بر این اساس قرار دارد: کمربند-راه، تهدید‎های جدی علیه هند در آسیا ایجاد و منجر به اتخاذ اقدامات موازنه ساز این کشور شده است. در این خصوص استدلال می ‎شود، هند در برابر نقض حاکمیت ادعایی بر کشمیر، محاصره ژیوپلتیکی توسط چین و نگرانی از ایجاد نظم چین ‎محور در آسیا، از طریق تغییر سیاست دیرینه خود در کشمیر، مخالفت رسمی علیه کمربند-راه، ارایه ابتکارهای منطقه ای و نقش‎ آفرینی در موازنه منطقه‎ ای علیه چین به موازنه ‏سازی علیه کمربند-راه دست زده ‎است. یافته ‎های این مقاله ضمن تایید تطبیق نسبی کمربند-راه و نظریه موازنه تهدید والت، پنجره ‎های جدید را برای بازسازی روایی این نظریه معرفی می ‎کند.

    کلیدواژگان: ابتکارهای اتصال، ابتکار کمربند-راه، موازنه قوا، موازنه تهدید، مناطق نفوذ
  • محمدرضا حافظ نیا، ابراهیم احمدی* صفحات 34-63

    مرزها به دلیل پویایی درونی از یک سو، و از دیگر سو اتکای به یک کلیت فلسفی در تفکیک هویت ها و منطق عقلایی مستحکم در دفاع از حاکمیت و امنیت ملی، از بین نمی روند، بلکه دچار باز تعریف در کارکردها می شوند. معتقدین به فروپاشی نظام وستفالیایی به تاسی از بنیان های نظری فرااثبات گرایانه و متعاقبا تحولات ناشی از فرایند جهانی شدن، عقیده دارند که جهان کنونی وارد دوره ای موسوم به نظام پساوستفالیایی شده، که همانند گذشته پدیده های مدرن حاصل از میراث عصر وستفالیایی، نظیر دولت، سرزمین و مرز و غیر، دیگر آن کارایی سنتی خود را ندارند. این نوشتار با مقایسه ماهیت، هویت و کارکرد مرز در دو عصر دولت وستفالیایی و عصر پساوستفالیایی دولت، عقیده دارد جهان کنونی به وسعت همه پیشرفت هایش در فناوری و تکنولوژی، درگیر بحران ها و تهدیدهای روزافزون است؛ نطیر بحران ویروس کرونا. اغراق نیست اگر بگوییم این بحران، عامل خیزش مجدد مرزهای جغرافیای سیاسی در همه مقیاس ها، از محلی/ مکانی تا بین المللی بود. بحران نام برده، ضمن یادآوری مفاهیم پایه در جغرافیای سیاسی (سرزمین، ملت، زیستگاه، حاکمیت، حکومت، امنیت، دولت، قلمرو، مرز و...)، با یادآوری نقش مرزها در دفاع از اصل امنیت ملی، حاکمیت ملی، تمامیت ارضی، استقلال ملی، قلمرو آرایی و...، هشدار مجددی بود در جهت فلسفی اندیشی و نگرش عقلایی و واقع بینانه به هستی و کارکرد مرزها. در حقیقت بحران ناشی از ویروس کرونا مثال قابل دفاعی از ماندگاری مرزها در عصر پساوستفالیایی دولت است.

    کلیدواژگان: مرز، بحران ویروس کرونا، نظام وستفالیایی، نظام پساوستفالیایی، پساساختارگرایی
  • سید علی منوری، محسن کشوریان آزاد*، مبارکه صداقتی صفحات 64-93

    پس از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در 30 اوت 2021 و به دست گرفتن کنترل کابل توسط طالبان، پویایی دیپلماتیک و امنیتی در آسیای جنوبی و مرکزی و کشورهای همسایه افزایش یافت. چین به عنوان کشور همسایه افغانستان در گذشته و اکنون به صورت ویژه نسبت به تحولات افغانستان حساس بوده و از طرق مختلف درصدد اثرگذاری بر تحولات افغانستان برآمده است. در دو دهه اخیر، طالبان به عنوان گروه اثرگذار در تحولات افغانستان موردتوجه سیاست خارجی پکن قرار گرفته است. با توجه به کنشگری چین در رابطه با طالبان، ضرورت دارد تا راهبرد چین نسبت به طالبان پس از حاکمیت در اوت 2021 تبیین گردد. در این راستا، با روش تکوینی-تبیینی به این پرسش پاسخ داده شده است که چین چگونه در پی اثرگذاری بر معادلات افغانستان در عصر طالبان و گسترش همکاری با این گروه است؟ در پاسخ فرض بر این است که تهدیدهای امنیتی و الزامات اقتصادی طالبان برای چین سبب شده تا این کشور از طریق تعامل سازنده در ابعاد اقتصادی و امنیتی درصدد گسترش حوزه نفوذ راهبردی خود و دسترسی به شریک راهبردی در مجموعه امنیتی منطقه ای آسیای جنوبی در قالب همکاری با طالبان باشد. یافته ها نشان می دهد که مولفه های امنیتی و اقتصادی در رابطه چین و طالبان قبل از خروج آمریکا و در دوره حاکمیت کنونی طالبان برجسته شده و پکن به دنبال «مداخله سازنده و تبدیل شدن به بازیگر موثر» در مجموعه امنیتی منطقه ای جنوب آسیا از طریق همکاری با طالبان است.

    کلیدواژگان: چین، طالبان، راهبرد، همکاری، امنیت، اقتصاد، تعامل سازنده
  • یاشار ذکی، مرجان بدیعی ازنداهی، امید اسلام جمال گلزاری* صفحات 94-135
    افزایش تقاضا و کاهش عرضه، دو روند همزمانی بوده اند که در طول چند دهه اخیر باعث تشدید بحران و رقابت بر سر منابع آبی مشترک در سطح منطقه گردیده اند. از یک طرف افزایش جمعیت، مصرف بی رویه و افزایش مصارف اقتصادی باعث جهش شدید تقاضا برای منابع آبی شده و از طرفی دیگر نیز تغییرات اقلیمی، منجر به کاهش عرضه آن گردیده است.بر همین اساس رقابت بر سر دستیابی به سهم بیشتری از منابع آبی در حوضه های آبریز مشترک پیرامون ایران به خصوص در حوضه های آبریز مرزهای شرقی شامل هامون (هیرمند) و سرخس (هریرود) بین ایران، افغانستان و ترکمنستان تشدید شده است. در این چارچوب، پرسش اساسی پژوهش حاضر این است که بنیان های هیدروپلیتیک همگرایانه و واگرایانه ایران در حوضه های آبریز مشترک مرزهای شرقی چگونه قابلیت تبیین و الگویابی دارند؟فرضیه پژوهش حاضر مبتنی بر این گزاره است که بنیان های هیدروپلیتیک همگرایانه ایران با افغانستان و ترکمنستان در حوضه های آبریز مشترک بر مبنای هیدرولیبرالیسم و مبتنی برهیدرو-دیپلماسی، دیپلماسی کارکردگرایانه و همکاری حقوقی است در حالی که بنیان های هیدروپلیتیک واگرایانه ایران با این کشورها بر مبنای نظریه هیدروریالیسم و مبتنی بر منازعات بر سر حقابه، دیدگاه رهبران سیاسی افغانستان، فقدان حکمرانی پایدار آبی در افغانستان، تغییرات اقلیمی و اختلافات بر سر رژیم حقوقی،قابلیت الگویابی دارد.
    کلیدواژگان: هیدروپلیتیک، ایران، افغانستان، ترکمنستان، حوضه آبریز هامون (هیرمند)، حوضه آبریز سرخس (هریرود)
  • امید عزیزیان، حسین رفیع* صفحات 136-164
    در این مقاله راهبرد سیاست خارجی رهبران سنتی عرب در سه کشور «عربستان سعودی»، «امارات متحده عربی» و «مصر» مورد مطالعه قرار گرفت و با خوانش سیاست گزاری خارجی آنها ویژگی هایی مانند؛ سیاست عدم تقابل با ایران، وابستگی اقتصادی به کشورهای غربی، غرب گرایی و به رسمیت نشناختن اسراییل مورد واکاوی قرار گرفت. با این اوصاف، پژوهش حاضر در پی پاسخ گویی به این پرسش اساسی است که راهبرد سیاست خارجی رهبران سنتی عرب، چگونه بود و آن ها چه رویکردی را نسبت به ایران اتخاذ می کردند؟ راهبرد رهبران سنتی عرب نسبت به سیاست خارجی مبتنی بر واقع گرایی تدافعی بوده است. با اتخاذ این راهبرد رهبران عرب با در پیش گرفتن سیاست صبر و انتظار از رفتارهای هزینه ساز و شتابزده نسبت به منازعات منطقه ای پرهیز می کردند. آنها در قبال جمهوری اسلامی ایران نیز رویکرد محافظه کارانه را به رویارویی و تقابل ترجیح می دادند. در این مقاله، از نظریه «تصمیم گیری جیمز روزنا » و «ریالیسم تدافعی» به عنوان چارچوب نظریه تلفیقی بهره گرفته شده و روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است و برای گردآوری داده-ها از روش کتابخانه ای-اسنادی استفاده شده است. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که رهبران سنتی عرب بر خلاف نسل جدید، در سیاست خارجی راهبردی محافظه کارانه و تدافعی را دنبال می کردند و رویکردشان نسبت به ایران مبتنی بر سیاست صبر و انتظار و به دور از تقابل و تهاجم بود.
    کلیدواژگان: راهبرد، رهبران سنتی عرب، سیاست خارجی، ایران، خاورمیانه
  • بهاره سازمند*، زهرا درستکار صفحات 165-193
    با پیچیده شدن روزافزون روابط میان کشورها و نیاز به تاثیرگذاری و نفوذ برای اجرای استراتژی های موردنظر، قدرت سخت مانند گذشته کارآمد نیست؛ از طرفی صرف وجود قدرت نرم نیز محدودیت هایی دارد. در سال های اخیر، با مطرح شدن نوعی از قدرت تحت عنوان «قدرت هوشمند» و با پیشتازی ایالات متحده برای بهره گیری از آن، کشورهای دیگر نیز ضرورت به کارگیری آن را دریافته اند. از این میان چین نیز با به کارگیری قدرت هوشمند جایگاه خود را به عنوان یکی از قدرت های بزرگ جهان در عرصه سیاست خارجی مشخص کرده است و در نقاط مختلف جهان از این قدرت بهره می گیرد، قاره آفریقا نیز یکی از مناطق پر اهمیت برای چین در جهان است. با توجه به نقش عمده این نوع قدرت در سیاست خارجی چین در قبال آفریقا، این مقاله با تکیه بر روش پژوهش تلفیقی به دنبال پاسخ به این سوال است که چین از چه ابزارهایی برای حضور فعال در آفریقا بهره گرفته است؟ فرضیه پژوهش این است که چین با ایجاد ارتباط نزدیک و حضور در سازمان های بین المللی، تلاش در سطوح مختلف دیپلماسی اعم از فرهنگی، رسانه ای و مبادله ای در جهت سوق فرهنگ و ارزش های مورد نظر خود به قاره، همکاری در زمینه علمی، پژوهشی و حوزه فناوری به عنوان یکی از بخش های حایز اهمیت در روابط دو طرف، روابط بسیار نزدیک اقتصادی به خصوص در دو حوزه تجارت و سرمایه گذاری و در آخر ایفای نقشی پررنگ در بهبود شاخص های توسعه اعم از امنیت غذایی، زیرساخت ها، مراقبت های بهداشتی، محیط زیست و...، توانسته است حضور فعالانه ای داشته باشد.
    کلیدواژگان: جمهوری خلق چین، قدرت هوشمند، آفریقا، سازمان های بین المللی، اتحادیه آفریقا
  • محمدرحیم عیوضی، محمدهادی قاسمی* صفحات 194-226

    جمهوری اسلامی ایران، از ابتدای پیدایش مطابق با اصول مکتبی خود و با پشتیبانی قانون اساسی، همواره به دنبال حمایت مادی و معنوی از جریان های مقاومت اسلامی و نهضت های آزادی بخش بوده و در این مسیر متحمل هزینه های بسیاری نیز شده است. موفقیت های مقاومت اسلامی لبنان در مقابل رژیم صهیونیستی، شکل گیری بسیج مردمی (حشد الشعبی) در عراق برای مقابله با گروه تروریستی داعش ، در کنار رشد فکری و سیاسی سال های اخیر مردم کشورهای منطقه غرب آسیا و گره خوردن مطالبات ایشان با آرمان هایی چون استقلال طلبی، عدالت جویی، اسلام خواهی، کوتاه کردن دست قدرت های مداخله گر از منطقه، در کنار خیزش بیداری اسلامی مردم ستمدیده در کشورهایی مانند بحرین، یمن، فلسطین، سوریه و... همگی فرصت مناسبی را فراهم آورده است تا بتوانیم با نگاهی ژرف تر، به تحلیل چرایی و پیدایی جبهه مقاومت و مبانی فکری آن در حوزه سیاست خارجی بپردازیم و از منظر آینده نگاری راهبردی و ابزارهای مرتبط با آن، مولفه های این جبهه را بررسی نماییم. در این پژوهش با استفاده از روش های آینده نگاری راهبردی، در ابتدا از طریق پویش محیطی به شناسایی پدیده ها و مسایل مرتبط با چرایی و پیدایی جبهه مقاومت پرداخته شده است و پس ازآن با استفاده ازنظر خبرگان، اولویت های مهم این مسایل دسته بندی شده اند. در پایان نیز با کمک روش تحلیل تاثیر متقابل و نرم افزار میک مک، عوامل کلیدی اثرگذار و تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم آن ها ارزیابی و مهم ترین مسایل مرتبط با چرایی و پیدایی محور مقاومت موردبررسی قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: جبهه مقاومت، جمهوری اسلامی ایران، امنیت ملی، آینده نگاری راهبردی، تحلیل ساختاری
  • نیما رضایی*، مجتبی شریعتی صفحات 227-261

    به دنبال لشگرکشی ایالات متحده به افغانستان در 7 اکتبر2001 و تهاجم به عراق در 20 مارس 2003 و حذف طالبان و صدام، جمهوری اسلامی ایران با اتکا به مولفه هایی نظیر 1) ارتقای روزافزون توان مندی های نظامی (بالاخص در بخش موشک و پهپاد)، 2)طراحی یک برنامه منطقه ای جهت حمایت از متحدان (محور مقاومت) و 3) پیگیری برنامه صلح آمیز هسته ای، خود را در قامت یک قدرت منطقه ای مطرح ساخت. هم زمان اسراییل تضعیف مولفه های قدرت جمهوری اسلامی ایران را در دستور کار خود قرار داد. بنابراین این پژوهش در پی پاسخ به این سوال اصلی که «اسراییل در بازه زمانی 2012 تا 2022 از موازنه-سازی در قبال جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک رفتار سیاست خارجی چه اهدافی را دنبال نموده است؟»، این فرضیه را ارایه می دهد که «اسراییل به واسطه موازنه سازی که یک استراتژی یا رفتار دولتی است، می کوشد در راستای: 1) افزایش توان-مندی های خود؛ و 2) تضعیف توان مندی های جمهوری اسلامی ایران به منظور الف) هم سطح (برابر) شدن با توان مندی های جمهوری اسلامی ایران و/یا ب)کسب طیف بهتری از نتایج گام بردارد». در این راستا هفت شیوه موازنه سازی اسراییل در برابر جمهوری اسلامی ایران شامل تشکیل ایتلاف منطقه ای (پیمان ابراهیم)، تلاش در راستای تشکیل ایتلاف دفاع هوایی منطقه-ای، دیپلماسی درهم تنیده، موازنه سازی نیابتی، استراتژی ایجاد شکاف [یا گوه ای]، ممانعت سرزمینی و اقدام پنهان مورد بررسی قرار می گیرد. هدف این پژوهش استخراج یک الگوی منسجم به منظور تحلیل رفتار سیاست خارجی اسراییل در بازه زمانی 2012 تا 2022 می باشد. از این رو، در این پژوهش مفهوم موازنه سازی به منظور تحلیل رفتار سیاست خارجی اسراییل انتخاب گردیده است. این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. داده های مربوطه از منابع وب محور (اینترنتی) و کتاب-خانه ای استخراج و گردآوری گردیده است.

    کلیدواژگان: جمهوری، اسلامی، ایران، اسرائیل، موازنه
  • مرتضی علویان، سید صالح موسوی* صفحات 263-294
    منطقه قفقاز جنوبی و منطقه خزر جزء مناطق با اهمیت ژیواستراتژیک است که به عنوان یک کریدور ارتباطی از اروپا به آسیای مرکزی عمل می کند. همچنین ذخایر غنی حامل های انرژی ایران و نیاز مبرم کشورهای منطقه و اروپایی به این انرژی، ایران را از نظر جایگاه تبادل انرژی مهم جلوه داده است. با وجود فراهم آمدن فرصت هایی برای ایران در جهت گسترش نفوذ خویش در منطقه قفقاز جنوبی و همچنین شکل گیری بستر مناسب و امن در قالب همکاری با کشورهای اوراسیا با چالش های جدی روبه رو بوده است. سوال اصلی پژوهش این است که چرا جمهوری اسلامی ایران با وجود برخورداری از ذخایر عظیم انرژی و ظرفیت های ترانزیتی در انتقال انرژی به قفقاز جنوبی در قیاس با رقبا ناموفق عمل کرده است؟ برای پاسخ به پرسش حاضر از منابع و اطلاعات مستند و معتبر که به روش کتابخانه ای گردآوری شده است، بهره گرفته شد. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد با وجود مهیا بودن بازار مناسب در این منطقه برای انتقال انرژی ایران ولیکن وجود برخی از چالش هایی همچون: حضور قدرت های بزرگی همچون آمریکا و اتحادیه اروپا در منطقه قفقاز جنوبی، سیاست کاهش وابستگی به انرژی ایران و تمایل به کمرنگ کردن حضور ایران در منطقه از سوی کشورهایی همچون روسیه و ترکیه، پیدایش بعضی از کریدورهای رقیب برای ایران در راستای اهداف و منافع سیاسی کشورهای اروپایی و روسیه، زمینه را برای مانور انرژی ایران در منطقه قفقاز جنوبی با اختلال روبه رو ساخته است.
    کلیدواژگان: انرژی، ایران، قفقاز جنوبی، چالش ها، انتقال انرژی
|
  • Gholamali Chegnizadeh *, Hussein Razavi Pages 1-32

    The continuous trend of the rise of China and India, has taken their competition to regional fields and both governments consider the seat of superior power in Asia the prelude for turning into a Global Power. While the publication that has been done on Sino-Indian relations mostly focus on its relations to great powers specially The US, the new wave of regional Sino-Indian competition in the era of "Major connectivity initiatives" has not received the ample attention. This article uses the descriptive-explanatory method to analyze the Sino-Indian relations outside of systemic level of power and under the influence of Belt and road Initiative (BRI) and series of balancing measures taken by India on regional level. To answer the question of "what was the impact of BRI on Sino-Indian relations between 2013-2022? This article hypothesize that BRI has posed serious threat for India and has made it to take balancing measures. It is argued that India in response to alleged violation of its sovereignty on Kashmir Region, geopolitical containment by China and concerns over a looming China centric new order has used its old policy change in Kashmir, official opposition to BRI and offering regional initiatives countering the BRI as India’s balancing measures against BRI. The findings of this article, while confirming the relative compatibility of BRI and Walt's balance of threat theory, introduce new windows for reconstructing the validity of this theory.

    Keywords: connectivity initiatives, Belt, Road Initiative, Balance of Power, Threat Balance, Sphere of Influence
  • MohamadReza Hafeznia, Ebrahim Ahmadi * Pages 34-63

    Boundaries due to internal dynamics on the one side, On the other side, Reliance on a philosophical whole in the separation of identities and a strong rational logic in defense of sovereignty and national security is not lost; But they are redefined in functions. Believers in the collapse of the Westphalia system, influenced by post-positivist theoretical foundations and subsequent developments in the process of globalization, It is believed that the present world has entered an era known as the post-Westphalia system, in which, as in the past, modern phenomena derived from the Westphalia heritage, such as state, land and border, no longer have their traditional function. Comparing this article, the nature, identity, and function of the border in the two eras of the Westphalian state and the post-Austrian era, she believes The present world is as vast as all its advances in Technology is embroiled in crises and growing threats; Like the corona virus crisis. It is no exaggeration to say that this crisis is the cause of the resurgence of the boundaries of political geography at all scales; It was from local / places up to international. The crisis, while recalling the basic concepts in political geography recalling the role of borders in defending the principle of national security, national sovereignty, and integrity Territorial, and national independence, arrangement territorial, etc. It was a renewed warning in the direction of philosophical thinking and a rational and realistic view of the existence and functioning of borders.

    Keywords: Border, Corona virus crisis, Westphalia system, post-Westphalia system, Post-structuralism
  • Ali Monavari, Mohsen Keshvarian Azad *, Mobarakeh Sedaghati Pages 64-93

    Diplomatic and security dynamics in South and Central Asia and neighboring countries increased after the withdrawal of US troops from Afghanistan on August 30, 2021 and the Taliban's takeover of Kabul. China, as Afghanistan's neighbor in the past and now, has been particularly sensitive to developments in Afghanistan and has sought to influence developments in various ways. In the last two decades, the Taliban has been the focus of Beijing's foreign policy as an influential group in Afghanistan. Given China's action on the Taliban, it is necessary to clarify China's strategy towards the Taliban after the August 2021 regime. In this regard, through analytical-explanatory method, the question has been asked how China seeks to influence the equations of Afghanistan in the Taliban era and expand cooperation with this group? In response, it is assumed that the Taliban's security threats and economic requirements for China have led it to expand its strategic sphere of influence and access to a strategic partner in the South Asian regional security complex through constructive economic and security engagement in the form of cooperation with the Taliban. Findings shows that security and economic components of the Sino-Taliban relationship were highlighted before the US withdrawal and during the current Taliban regime, with Beijing seeking "constructive intervention and becoming an effective player" in the South Asian regional security complex Through cooperation with the Taliban.

    Keywords: China, Taliban, strategy, cooperation, Security, Economy, constructive engagement
  • Yashar Zaki, Marjan Badiee Azendahi, Omid Eslamjamal Golzari * Pages 94-135
    Rising demand and declining supply have been two simultaneous trends that have exacerbated the crisis and competition for shared water resources in the region over the past few decades. On the one hand, population growth, uncontrolled consumption and increasing economic consumption have caused a sharp jump in demand for water resources, and on the other hand, climate change has led to a decrease in supply. Joint watersheds around Iran, especially in the eastern border watersheds including Hamoon (Helmand) and Sarakhs (Harirod) between Iran, Afghanistan and Turkmenistan have intensified. In this context, the main question of the present study is how to explain and model the convergent and divergent hydropolitical foundations of Iran in the common watersheds of the eastern borders? Common on the basis of hydro-liberalism and based on hydro-diplomacy, functionalist diplomacy and legal cooperation, while Iran's divergent hydropolitical foundations with these countries based on the theory of hydrorealism and based on disputes over water, the view of Afghan political leaders Climate change and disputes over the legal regime can be modeled.
    Keywords: HydroPolitics, Iran, Afghanistan, Turkmenistan, Hamoon catchment (Helmand), Sarakhs catchment (Harirod)
  • Omid Azizyan, Hossein Rafie * Pages 136-164
    This article discusses the foreign policy strategy of traditional Arab leaders in the three countries of "Saudi Arabia", "UAE" and "Egypt" and by reading their foreign policy, features such as the policy of non-confrontation with Iran, economic dependence on Western countries; Westernization and non-recognition of Israel were examined. However, the present study seeks to answer the fundamental question of the traditional Arab leaders' foreign policy strategy and what approach they took towards Iran? The strategy of traditional Arab leaders towards foreign policy has been based on defensive realism. By adopting this strategy, Arab leaders avoided costly and impulsive behaviors towards regional conflicts by pursuing a policy of patience and anticipation. They also followed a conservative approach to the Islamic Republic of Iran, far from confrontation. In this article, James Rosena's theory of decision making and defensive realism have been used as a framework of integrated theory, and the research method is descriptive-analytical. The library-documentary way has been used to collect data. The present study's findings show that traditional Arab leaders, unlike the new generation, pursued a conservative and defensive strategy in foreign policy, and their approach to Iran was based on a policy of patience and avoidance of confrontation and aggression.
    Keywords: strategy, Traditional Arab Leaders, Foreign Policy, Iran, Middle East
  • Bahareh Sazmand *, Zahra Dorostkar Pages 165-193
    China, in the status of a peer competitor to the US, has recognized the need to reap the benefit of such power by using it in different parts of the world including the African continent; since Africa has always been one of China’s areas of interest throughout history. China has used Smart power to assert its position as one of the world's great powers in the foreign policy. With regard to the significance of this type of power in China’s policy towards Africa, this article, through mixed research, seeks to answer the following question: What are the tools employed by China to have an active presence in Africa? The research hypothesis is that, firstly, by stablishing close ties and a strong foothold in international organizations, secondly, by stiving at various levels of diplomacy including cultural, media and exchange to introduce its culture and values to the Continent, thirdly, by scientific, research and technological cooperation as one of main parts of mutual relation, fourthly, by close economic relation in fields of trade and investment, and finally, by performing an active role in improving development indexes including food security, infrastructure, healthcare and environmental protection, China has been able to have an active presence in the continent.
    Keywords: China, Smart power, Africa, Power, Soft power
  • MohammadRahim Eivazi, MohammadHadi Ghasemi * Pages 194-226

    Since the beginning, Islamic Republic of Iran, according to its essential ideological principles and with the sanctioned support of its Constitution, has always sought material and spiritual aid to Islamic resistance and liberation movements; and has consequently incurred many costs in this direction. The successes of the Lebanese Islamic Resistance against the Zionist regime, the formation of a popular mobilization in Iraq to confront the terrorist group ISIS, the intellectual and political growth of the West Asian nations in recent years; regional demands tied to ideals such as independence, justice, and Islamism; dealing with interventionist powers; as well as the rise of the Islamic awakening of the oppressed people in countries such as Bahrain, Yemen, Palestine, Syria, etc.; have all provided a critical opportunity to throughly analyze the emergence of the resistance front and its reasons.This study discusses intellectual foundations in the field of foreign policy, and examines the components of this front, from the perspective of strategic foresight and its related tools. By employing strategic foresight methods, through environmental scanning, the phenomena and issues related to emergence of the resistance front have been identified, and priorities of these issues have been categorized. Finally, by utilizing cross impact analysis method and MicMac software, key factors and their direct and indirect effects of assessment are evaluated. Hence, the most important issues related to the emergence of the resistance axis are investigated.

    Keywords: : Resistance Front, Islamic Republic of Iran, National Security, Strategic Foresight, structural analysis
  • Nima Rezaei *, Mojtabaa Shariati Pages 227-261

    Following the US invasion of Afghanistan on October 7, 2001 and the invasion of Iraq on March 20, 2003 and the elimination of the Taliban and Saddam, the Islamic Republic of Iran, relying on components such as 1) increasing military capabilities, (especially in the missiles and drones sector), 2) designing a regional program to support allies (axis of resistance) and 3) pursuing a peaceful nuclear program, presented itself as a regional power. At the same time, Israel put the weakening of the power components of the Islamic Republic of Iran on its agenda. Therefore, the main question is "What goals has Israel pursued in the period of 2012 to 2022 from balancing towards the Islamic Republic of Iran as a foreign policy behavior?", it presents the hypothesis that "Israel Through balancing, which is a government strategy or behavior, it tries to: 1) increase its capabilities; and 2) Weakening the capabilities of the Islamic Republic of Iran in order to a) to match or offset with the capabilities of the Islamic Republic of Iran and/or b) take steps to obtain a better range of results. The aim of this research is to extract a coherent model in order to analyze the behavior of Israel's foreign policy in the period of 2012 to 2022. Therefore, in this research, the concept of balancing has been chosen in order to analyze Israel's foreign policy behavior. This research is descriptive-analytical. Relevant data has been collected from internet and library sources.

    Keywords: Iran, Israel, Balancing, Capability, Balance, of, Power
  • Morteza Alvian, Seyed Saleh Musavi * Pages 263-294
    The South Caucasus region and the Caspian region are among the most important geostrategic regions which act as a communication corridor from Europe to Central Asia. Regarding the rich resources of energy carriers of Iran and the dire need for the region and european countries, it considers Iran important in terms of energy exchange. In spite of the opportunities for Iran to expand its influence in the south caucasus region as well as the formation of a suitable and safe bed in the form of cooperation with the eurasian states face serious challenges. The main question of this study is why the Islamic Republic of Iran has not been succesful in comparison to its competitors, despite having large reserves of energy and transit capacities in transferring energy to the South Caucasus? In order to answer the current question, relevant and reliable sources and data collected by the library method have been used. The research findings indicate that despite the availability of a suitable market in the region, the existence of some challenges such as the presence of major powers such as the United States and European countries in the region of South Caucasus, the emergence of some competing corridors for Iran in line with the aims and political interests of European countries and Russia, has caused problems for Irans energy maneuver in the South Caucasus region.
    Keywords: Energy, Iran, South Caucasus, Challenges, Energy transfer